Normal_kerst__kerstboom__ster

Een aantal kinderen van basisschool De Wateringe in Hellevoetsluis had bijna niet mee mogen doen aan het kerstdiner op hun school. Hen werd deelname aan het feestmaal verboden, omdat hun ouders de vrijwillige ouderbijdrage niet hadden betaald. Na vele protesten heeft de school uiteindelijk besloten om de kinderen toch toe te laten. Dat meldt het AD.

De ouders van circa tien kinderen die de vrijwillige bijdrage van 50 euro nog niet hadden betaald, kregen vorige week een brief. Daarin stond dat hun kinderen alleen welkom waren bij het kerstdiner als het bedrag was betaald. Al snel leidde dit tot veel verontwaardiging. Zeker gezien er in de de wijk van de school een groot aantal mensen woont dat het niet breed heeft.

Een van de reacties op het besluit van de school is dat het een stijlloze actie is die totaal niet past bij de kerstgedachte. In deze tijd van het jaar draait het om samen zijn en vergevingsgezindheid, benadrukt een buurtmoeder. Bovendien maakt de school volgens haar nauwelijks kosten voor het diner, omdat de kinderen allemaal zelf een gerecht meenemen.

De brief die de kinderen voor hun ouders meekregen had veel gevolgen. Sommige leerlingen werden door klasgenoten gepest. Ouders van de school vinden dit een kwalijke zaak, omdat de kinderen op deze manier worden gestraft om iets waar ze niets aan kunnen doen. Een van de ouders is zo boos op De Wateringe dat ze haar kind uit protest niet laat deelnemen aan het kerstdiner.

In eerste instantie werd door een aantal ouders een plan bedacht om voor de gedupeerde kinderen een alternatief diner te organiseren. De school bleef namelijk lange tijd bij haar eigen standpunt. Later werd alsnog besloten om iedereen welkom te heten bij het kerstdiner. Een woordvoerder van de basisschool wil verder niet ingaan op de kwestie, maar laat wel weten dat de kerstgedachte hierbij een grote rol heeft gespeeld.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids