Normal_koken__avondeten__gezond__groente

De regeringspartijen willen dat op alle Nederlandse basisscholen een moestuin komt. Op die manier leren kinderen beter waar het voedsel vandaan komt en gaan ze uiteindelijk gezonder eten, zo is de gedachte achter het plan. Dat meldt het AD.

Het voorstel komt van D66, dat daarin gesteund wordt door de VVD, het CDA en de ChristenUnie.  Tegelijk met het invoeren van de tuinen moeten er lesprogramma’s worden ontwikkeld over gezonde voeding en de voedselrijkdom van de natuur. Het is de bedoeling dat dit materiaal vervolgens in de praktijk wordt gebruikt.

Initiatiefnemer van het idee is D66-Kamerlid Tjeerd de Groot. Volgens hem moeten kinderen al op jonge leeftijd in aanraking komen met leren koken. Weten waar onze levensmiddelen vandaan komen is daarin de eerste belangrijke stap, zegt hij. Vervolgens kan de vraag worden gesteld wat er met dat voedsel gedaan kan worden.

De Groot benadrukt dat de partijen de scholen niet verplichten tot het aanleggen van een eigen moestuin, simpelweg omdat dat in sommige plaatsen niet mogelijk is.  Het hoofddoel achter het idee is dat er meer aandacht komt voor voedsel op scholen. Hij noemt dat onderzoek namelijk heeft uitgewezen dat kennis over eten het best blijft hangen als er een brede aanpak geldt.

Volgens De Groot en zijn partij is die aandacht meer dan nodig omdat veel kinderen niet gezond genoeg eten en vaak niet weten waar het eten vandaan komt. Nog geen 1 procent van de kinderen krijgt namelijk dagelijks de aanbevolen hoeveelheid groente binnen. Voor fruit ligt dat aantal op 5 procent.

Het plan voor de moestuinen wordt vandaag ingediend bij het begrotingsdebat met minister Carola Schouten van Landbouw. In het regeerakkoord is 170 miljoen euro vrijgemaakt dat bestemd is voor een gezonder eetpatroon van Nederlanders. De regeringspartijen hopen dat Schouten het plan bespreekt met staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids