Logo_mark_rutte

Eerste Kamervoorzitter Annie Broekers-Knol wil van premier Mark Rutte weten waarom er onder andere voor het ministerie van onderwijs twee ministers worden aangesteld. Volgens haar is dat in strijd met de Grondwet. Wim Voermans, hoogleraar Staat- en Bestuursrecht bij de Universiteit Leiden, bestrijdt deze zienswijze. Dit meldt BNR.

Volgens Eerste Kamervoorzitter Annie Broekers-Knol staat er in artikel 44 van de Grondwet dat alle ministeries onder leiding moeten staan van één minister. De twee ministers die nu voor Onderwijs zijn aangesteld, zouden dus in strijd zijn met de Grondwet. Dat zijn Ingrid van Engelshoven (D66) voor mbo en hoger onderwijs en Arie Slob (Christenunie) die primair en voortgezet onderwijs en cultuur onder zijn hoede krijgt. Broekers-Knol heeft daarom een brief aan Rutte gestuurd met het verzoek om opheldering.
 
Volgens Wim Voermans, hoogleraar Staat- en Bestuursrecht bij de Universiteit Leiden, is deze interpretatie van de Grondwet onzin. Voermans: “De ministeries staan volgens de Grondwet niet onder leiding van één minister, maar van een minister. Dat is een soortaanduiding: het soort ambt wordt daar bedoeld. Niet een staatssecretaris en niet de minister-president, maar een minister.” Bovendien stonden in het verleden ook al eens twee ministers aan het hoofd van één ministerie.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids