Normal_medicijnen_pillen_medicatie__2_

De jodiumtabletten die de Rijksoverheid in Nederland wil verspreiden, komen niet automatisch terecht op scholen. Indien nodig kunnen de tabletten wel door scholen worden aangevraagd. Het niet automatisch toesturen van jodiumtabletten geldt ook voor scholen die in een gebied liggen waar een kernramp plaats zou kunnen vinden. Dat meldt VOS/ABB.

Volgens de Rijksoverheid is het niet noodzakelijk dat scholen, bedrijven en andere groepslocaties jodiumtabletten op voorraad hebben. De jodiumtabletten  zijn bedoeld om de schildklier te beschermen tegen radioactiviteit. Dit is met name voor kinderen en jongeren tot 18 jaar van belang.
“De kans op een kernongeval is klein. Mocht zich toch een ongeval voordoen, dan verwachten experts dat er voldoende tijd beschikbaar is om maatregelen te nemen. Mensen kunnen dan bijvoorbeeld naar huis gaan en de tabletten daar aan zichzelf en hun kinderen toedienen”,  zo meldt de Rijksoverheid.

De kerncentrales bij Borssele (aan de Westerschelde), Doel (aan de Schelde ten noorden van Antwerpen), Tihange (aan de Maas ten westen van Luik) en Lingen (aan de Eems ter hoogte van Twente) zijn de locaties die in Nederland tot een kernramp kunnen leiden. Verder kent ons land een aantal kleinere kernreactoren, zoals die van de Technische Universiteit Delft, het Energieonderzoek Centrum Nederland in Petten en van het Studiecentrum voor Kernenergie in het Belgische Mol (bij de Brabantse Kempen).

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids