Normal_geld__pennen__contract__afspraak

Als het aan de kiezers ligt moet er de komende jaren met voorrang geïnvesteerd worden in gezondheidszorg (68 procent), onderwijs (56 procent) en klimaat (38 procent). Dit blijkt uit het grote Prinsjesdag-onderzoek van EenVandaag onder ruim 22.000 mensen. Thema’s als integratie en vluchtelingen die de afgelopen jaren hoog scoorden, lijken nu minder belangrijk gevonden te worden en vallen buiten de top 10. Dit meldt Eenvandaag.

In het onderzoek werden verschillende thema’s voorgelegd waarin het nieuwe kabinet zou moeten investeren. De kiezers van vrijwel alle partijen zetten gezondheidszorg op de eerste plaats. Alleen de achterban van D66 kiest met voorrang voor onderwijs (79 procent).
 
Meest opvallend is de derde plaats voor klimaat, milieu en duurzaamheid. Ruim een derde (38 procent) van de ondervraagden kiest hiervoor. Afgelopen jaren speelde klimaat nauwelijks een rol in vergelijkbare onderzoeken.
 
Op de vierde en vijfde plaats staan respectievelijk armoede (34 procent) en werkgelegenheid (30 procent). Pensioen staat op de achtste plaats met 27 procent.
 
Vanmiddag presenteert Marielle Koekenbier de uitslagen op radio 1 tussen 12.00 en 16.30 uur in een live Prinsjesdag uitzending en Gijs Rademaker presenteert ze om 18.15  in de tv uitzending van EenVandaag.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids