Normal_kindermishandeling_mishandeling_slachtoffer_verdriet_kind

André Rouvoet (voormalig Minister voor Jeugd en Gezin) zal vervolg te geven aan de vorig jaar gehouden Divorce Challenge. Dat maken de bewindspersonen vandaag bekend in een brief aan de Tweede Kamer. Met de verschillende betrokken wil Rouvoet oplossingen uitwerken om de schade die kinderen ondervinden van scheidingen te beperken, zoals problemen op school. Scheiden zonder schade is het uitgangspunt van het Platform. Dit meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De Divorce Challenge leverde vorig jaar meer dan 500 voorstellen op. Met het Platform Divorce Challenge willen de Ministeries hieraan een vervolg geven en werken aan concrete beleidsmaatregelen. Rouvoet zal als onafhankelijk voorzitter een platform inrichten met verschillende partijen die te maken hebben met scheidingen zoals de advocatuur, de  rechtspraak, hulpverlening, de gemeenten, wetenschappers en maatschappelijke organisaties waaronder ervaringsdeskundigen. Naar verwachting zal Rouvoet zijn conclusies begin volgend jaar presenteren.
 
Jaarlijks krijgen zo’n 70.000 kinderen te maken met ouders die uit elkaar gaan. Naar schatting verloopt 10 tot 15 procent van de scheidingen zo problematisch dat kinderen hiervan blijvende schade ondervinden. Circa 16.000 kinderen hebben op dit moment ernstige last van de gevolgen van een scheiding. Ze hebben problemen op school, vertonen meer crimineel gedrag, ervaren emotionele stress en ondervinden later vaker problemen in hun eigen relaties.
 
Vorige week, op 8 september, was het de Dag van de Scheiding. Volgens deskundigen zou er op scholen meer aandacht moeten zijn voor scheidingen. Om een scheiding beter te kunnen verwerken, is het voor kinderen van belang dat ze er op school over kunnen praten. Buiten school bestaan er al speciale kampen waarin kinderen steun krijgen om de scheiding te verwerken.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids