Normal_hout__duurzaam

In de Rotterdamse wijk Lombardijen zou een nieuw schoolgebouw komen te staan dat geheel van hout gemaakt zou worden. De bouw van het Open Venster, zoals de naam van de nieuwe school luidt, lijkt nu echter op een mislukking uit te lopen en is gestopt. Het gevolg is hoge kosten voor de gemeente Rotterdam: zo’n 15 miljoen euro. Dat meldt RTV Rijnmond. 

In de uitwerking van de plannen bleken er te veel problemen te zijn, waardoor de bouw van de school beëindigd moest worden. Het project, dat duurzaamheid als thema had, lag al een tijd stil toen vorig jaar de eerste aannemer vertrok. Sindsdien hebben zich geen andere bedrijven gemeld om de bouw voort te zetten. Voor wethouder Simons zat er daarom niets anders op dan de gemeenteraad in te lichten over het annuleren van het project.

Koepelstichting PCBO is verantwoordelijk voor het Open Venster en mag nu zelf verder gaan met de uitvoering van het project. De gemeente Rotterdam heeft geld beschikbaar gesteld om de bouw alsnog af te ronden, al zal het gebouw niet meer alleen uit hout bestaan. De bedoeling is dat er nog wel duurzame elementen worden toegepast. Behalve de basisschool wordt gebouwd aan een gymzaal, een buitenschoolse opvang en een peuterspeelzaal.

De plannen om een duurzame houten school te bouwen in de Rotterdamse wijk ontstonden al in 2006, waarna uiteindelijk in 2013 is begonnen met bouwen. De houten constructie heeft vanaf toen verschillende keren gezorgd voor uitstel en oponthoud. Aannemer Van Deelen uit Ede zegt dat vooral de architectonische houten bouw voor moeilijkheden zorgde. De architect en de gemeente leggen op hun beurt de schuld bij de aannemer. Toen de aannemer afgelopen maart failliet ging, werd er in Rotterdam druk gezocht naar een nieuwe aannemer voor het project. Die leek er te komen, maar de enige kandidaat die zich meldde, haakte ook weer af, waardoor het project nu geannuleerd is en de gemeente een strop heeft van 15 miljoen euro. De houten constructie van de nieuw te bouwen school is gesloopt.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids