Normal_image

Deze week is er een nieuw onderwijsprogramma genaamd ‘EduKart’ gelanceerd. EduKart is een educatief programma voor basisschoolleerlingen uit groep 8 waarbij er gebruik wordt gemaakt van juniorkarts om kinderen kennis bij te brengen over praktische technologie en bètavakken. Dit meldt Smith Communicatie.

Met de onthulling van een juniorkart op het schoolplein van basisschool De Zefier in IJmuiden werd het programma op symbolische wijze gelanceerd door de basisschoolleerlingen. Het onderwijsprogramma gaat direct van start voor het nieuwe schooljaar 2017/2018. Naast vier keer per schooljaar karten op het circuit van Kartcentrum Lelystad, bevat het programma vooral veel lessen in de eigen klas over o.a. elektriciteit en magnetisme, beweging, energie en machines, lucht- & ruimtevaart en robotica. Het programma is ontwikkeld door Kartcentrum Lelystad, stichting Atlant, Pabo InHolland Haarlem, Techport Campus en Jet-Net Junior. 
 
Het nieuwe onderwijsprogramma maakt leren spannend en motiveert leerlingen. Alida Oppers (Directeur Generaal OCW) is enthousiast over de mogelijkheden die het leerlingen biedt: “Dit programma daagt leerlingen op een vernieuwende manier uit. Met dit programma wordt zichtbaar dat veel te ontdekken valt in de wereld van technologie en techniek voor leerlingen van de basisschool die naar het vmbo, havo of vwo gaan,” aldus Alida Oppers. 
 
Jan Lammers (ambassadeur en autocoureur) legt uit dat EduKart een inspirerend programma is vanuit zijn visie op de kartsport en techniek: “Als ambassadeur van de Ecomaxx Edukart Challenge deel ik mijn kennis en ervaring met alle betrokkenen. Daarbij zijn thema’s als duurzame energie en mobiliteit erg actueel: dit maakt de EduKart Challenge een inspirerende leeromgeving.  Leerlingen vormen een team met ouders en studenten van de Pabo. Het racen en winnen van anderen staat dus niet centraal, maar het leren samenwerken en leren onderzoeken. Ze gaan werken aan hun eigen leerdoelen en het verbeteren van hun eigen prestaties. Zo doen ze vaardigheden op die ze de rest van hun leven goed kunnen gebruiken. Een mooi initiatief!” aldus Jan Lammers. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids