Normal_school_les_klas_boeken

De Vereniging van vrijescholen wil in de komende kabinetsperiode meer ruimte voor scholen om het onderwijs vorm te kunnen geven vanuit hun eigen visie. Dat staat in het gepubliceerde manifest: ‘Méér ruimte voor vrijescholen’. Dit meldt Vereniging van vrijescholen.

Volgens de vereniging moet de overheid “het onderwijs faciliteren en de deugdelijkheid bewaken”. Onderwijsinhoud en onderwijskwaliteit, dáár gaat het onderwijs zelf over. De vrijeschool wil ruimte voor het leraarschap als vakmanschap en voor de eigen visie op onderwijs. Daarom moeten leraren de komende jaren meer tijd krijgen om zelf onderwijs te ontwikkelen.
 
Ook pleit de Vereniging van vrijescholen voor aanpassingen van de vestigingsnorm, de huisvestingseisen en de bekostiging. “Als een omvangrijke, gemotiveerde groep ouders een stevig onderwijsinitiatief neerzet en verantwoordelijkheid neemt, dan moeten barrières worden weggenomen. Alleen op die wijze kan keuzevrijheid van ouders en leerlingen geborgd worden.”
 
Met name in het primair onderwijs willen vrijescholen verdergaande afspraken maken over hun positie in de zogenaamde samenwerkingsverbanden, waarin schoolbesturen van een bepaalde regio financiële middelen verdelen voor onder meer het passend onderwijs. Vrijescholen werken over het algemeen bestuurlijk samen in grote regio’s. Dat betekent dat zij aan meerdere samenwerkingsverbanden moeten deelnemen om het benodigde budget bij elkaar te krijgen. De vrijeschool wil de (financiële) ruimte om de benodigde ondersteuning zelf in te richten en door eigen dienstverleners te laten verzorgen.
 
Het hele manifest, met daarin zeven speerpunten, staat gepubliceerd op de website van de Vereniging van vrijescholen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids