Normal_schoolplein__plein__pauze

De gemeente Rotterdam heeft plannen om de segregatie in het onderwijs in de stad aan te pakken. De komende jaren moeten er meer scholen van Noord naar Zuid worden verhuisd om de verdeling gelijker te maken. Dat meldt Trouw.

Scholen in Noord worden nu vaak bezocht door kinderen van hoogopgeleide ouders. Kinderen van allochtonen of lageropgeleiden gaan daarentegen vaker naar school in Zuid. De gemeente is bang dat deze segregatie alleen maar groter wordt als er niets aan gedaan wordt. Wethouder van onderwijs Hugo de Jonge zegt dat hij graag zou zien dat bijna alle kinderen uit zijn stad in hun eigen wijk naar school gaan. Dar geldt voor zowel basisschoolleerlingen als scholieren uit het voortgezet onderwijs.

Het stadsdeel Zuid heeft sinds een jaar wel al een gymnasium, maar daarmee is de segregatie nog niet per se verbeterd, vindt de gemeente. Die hoopt dat speciale scholen voor Dalton, Montessori of tweetalig onderwijs ook worden gevestigd in het zuidelijke deel van de stad. Religieuze scholen zijn er daar al wel genoeg te vinden. De enige islamitische middelbare school van ons land is bijvoorbeeld in dat stadsdeel gevestigd. 

De gemeente Rotterdam is van plan om nieuwe scholen te laten bouwen waarvan er qua type onderwijs weinig zijn in het betreffende stadsdeel. Ook worden sommige scholen gesloten of geruild. Hoe die invulling er in de toekomst precies uit gaat zien, wordt momenteel door de schoolbesturen overlegd. Volgens De Jonge is het nog te vroeg om uitspraken te doen over de verwachtingen. Behalve Rotterdam kennen ook Amsterdam en in mindere mate Utrecht het probleem van segregatie in hun stad.  Daar wordt het probleem grotendeels aangepakt door middel van een lotingssysteem voor de aanmelding voor scholen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids