Normal_nederlandse_vlag__vlag__nederland

Het AD citeert voor de tweede dag op rij uit vertrouwelijke stukken uit de kabinetsformatie. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen dat scholen les gaan geven over het Wilhelmus, aldus de krant. De lessen moeten gaan over de tekst, betekenis en melodie van het volkslied.

Ook zouden Nederlanders op hun achttiende een boekje moeten krijgen van de burgemeester over de Nederlandse geschiedenis met een uitleg van de democratische rechtsstaat. Een plan van D66 om lessen over kolonialisme en slavernij te geven, lijkt het volgens het AD niet te hebben gehaald. Dat geldt ook voor het idee van CDA-leider Sybrand Buma om kinderen weer staand in de klas het volkslied uit hun hoofd te laten leren.

Het AD publiceerde dinsdag ook al over een mogelijk compromis over medisch-ethische kwesties tussen de partijen. Dat leidde tot frustratie bij de onderhandelaars. Vooral ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers en D66-leider Alexander Pechtold waren zeer geërgerd dat er informatie naar buiten was gekomen over dit zeer gevoelige onderwerp.

VVD-leider Mark Rutte liet later weten dat er "goed over gesproken'' was, het onderlinge vertrouwen goed is en dat de onderhandelaars elkaar over-en-weer geen verwijten hadden gemaakt. Over de formatie was tot dinsdag niet veel naar buiten gekomen. Over de inhoud wordt niets gezegd. Wel is sinds vorige week duidelijk dat er vaart zit in de gesprekken en dat informateur Gerrit Zalm hoopt dat er voor oktober een regeerakkoord is.

Door: ANP