Normal_schoolzwemmen__zwemles__zwemvaardigheid__kind__zwemmen

Tijdens de FINA/airweave Swimming World Cup in Eindhoven werd het evenement Heel Eindhoven Zwemt uitgerold. Een groep kinderen uit de bovenbouw van twintig basisscholen kregen hun eerste zwemles. Het uiteindelijke doel van dit project is zorgen dat zo veel mogelijk kinderen die de basisschool verlaten de basiskennis van het zwemmen beheersen. Dit meldt Provincie Brabant.

Jaarlijks verlaten 10.000 tot 15.000 kinderen in Nederland de basisschool zonder zwemdiploma. Vaak zijn dit kinderen die vanwege een culturele of sociale achtergrond niet bekend zijn met zwemlessen, of die zich de lessen niet kunnen veroorloven. Buiten het gevaar dat het niet hebben van een zwemdiploma met zich meebrengt, zorgt het er ook vaak voor dat deze kinderen niet mee kunnen op schoolkamp of naar kinderfeestjes.
 
Daarom startte het evenement Heel Eindhoven Zwemt, in opdracht van de provincie Noord-Brabant. Twintig Eindhovense scholen deden deze editie van de World Cup mee aan Heel Eindhoven Zwemt. In aanwezigheid van Brabantse Olympische zwemster, Maud van der Meer, kregen de basisschoolleerlingen uit de bovenbouw zonder zwemdiploma hun eerste zwemles tijdens dit internationale zwemevenement. 
 
In het aankomende jaar krijgen deze 36 kinderen wekelijks gratis zwemles, zodat zij volgend jaar kunnen afzwemmen voor hun zwemdiploma. Het uiteindelijke doel van dit project is zorgen dat zo veel mogelijk kinderen die de basisschool verlaten de basiskennis van het zwemmen beheersen. Het is de bedoeling dat dit project op meer plaatsen van start zal gaan, over meerdere jaren
 
Toernooidirecteur Pieter van den Hoogenband is blij met ‘Heel Eindhoven zwemt’. “We willen een spectaculair zwemevent neerzetten met meer beleving in en rondom het zwembad. Ik vind het mooi om te zien dat de jeugd gestimuleerd wordt om te leren zwemmen. Ieder kind verdient basale zwemveiligheid. Het is daarom fantastisch dat BrabantSport dit mogelijk maakt. Dit zijn wellicht onze kampioenen van de toekomst!” 
 
Het project moet groeien door aansluiting van diverse andere partners, zoals de KNZB, het Jeugdsportfonds en sponsoren. BrabantSport, een samenwerkingsverband tussen de provincie Noord-Brabant, Team Brabant Sport, CTO Zuid en Sports&Technology, is initiatiefnemer van het project. Het gezamenlijke doel is Brabant sterker maken door sport.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids