Normal_normal_linkshaender_01

Aanstaande zondag is het voor de 41ste keer de internationale Dag van de Linkshandigen. Een dag bedoeld om mensen ervan bewust te maken hoe lastig linkshandigen het kunnen hebben in een rechtshandig-georiënteerde wereld. Geen grote problemen natuurlijk, maar wel kleine irritaties die het dagelijks leven kunnen belemmeren. Op onze Facebook-pagina vroegen wij Nationale Onderwijsgids-lezers waar zij als linkshandigen het meest tegenaan lopen en dat blijkt nog een behoorlijk lange lijst van on-handigheden! Wij stelden een top 3 samen van de grootste frustraties voor linkshandigen.

Met stip op 1: 'vlekkeloos' schrijven

Linkshandigen moeten hun pen over het papier duwen in plaats van trekken, gevolg: vlekken! Deze klacht werd veruit het meest genoemd in de reacties. Zeker de generatie lezers die op de basisschool nog met een vulpen heeft leren schrijven, weet nog goed dat hun hand altijd vol inkt zat omdat ze ermee over hun pasgeschreven tekst schoven. Met ballpoint schrijven lost het probleem niet altijd op, ook sommige balpennen vlekken snel. Heb je net een mooie tekst op een kaart geschreven, is de tekst niet leesbaar. De dochter van Renée Vermond schrijft daarom het liefst met potlood op school, maar bij het maken van een proefwerk of huiswerkopdrachten wordt dat vaak niet geaccepteerd.

Linkse leraren

Linkshandige docenten hebben ook vaak problemen met schrijven, en dan vooral op het schoolbord voor de klas. "Doordat je linkshandig bent, sta je net aan de verkeerde kant voor het bord waardoor je iedere keer het zicht blokkeert van de leerlingen", vertelt docente Susan Firing. Linkshandige leraren die een whiteboard gebruiken in de klas hebben daarbij het probleem dat ze de whiteboard marker op een onhandige manier moeten vasthouden. Anders vegen ze wat ze geschreven hebben meteen weer uit.

Spiegelen

En hoe laat je als linkshandige docent aan rechtshandige leerlingen zien hoe ze hun pen goed moeten vasthouden? Ook rechtshandige ouders met linkshandige kinderen (en andersom uiteraard) lopen hier tegenaan: leren veterstrikken, knippen, breien, gitaar spelen... het moet allemaal in spiegelbeeld en dat blijkt nog knap lastig.

Frustratie nummer 2: de schaar

Veel rechtshandigen zullen er niet bij stilstaan maar veel gebruiksartikelen zijn moeilijk te gebruiken voor linkshandigen omdat alles andersom werkt. Meest genoemd: de schaar. Knippen gaat altijd scheef of met lelijke kartels. Er bestaan linkshandige scharen maar scholen en knutselgroepjes hebben die zelden beschikbaar.

De schaar wordt op de voet gevolgd door het mes als meest vervelende gebruiksvoorwerp. (Kruiden)botermesjes, vismesjes, mesvorkjes (uit de snackbar), de dunschiller; het snijblad of de kartelrand zit telkens aan de verkeerde kant waardoor het mesje op de kop vastgehouden moet worden of in de rechterhand met vaak een smeerboel als gevolg. Verschillende lezers melden dat ze tijdens het eten voortdurend hun mes en vork van hand wisselen om te kunnen snijden en eten. Ook samen zitten aan tafel is overigens een probleem. Een linkshandige die zijn eten snijdt, knalt algauw met zijn elleboog tegen zijn of haar buurman aan.

Nummer 3: ringbandmappen, -schriften, collegeblokken

Studenten en scholieren kunnen er niet zonder, ook niet in dit digitale tijdperk: mappen, schriften en collegeblokken. Met een ringband, handig toch? Niet voor linkshandigen want tijdens het schrijven moeten ze met hun schrijfhand op de ring leunen. Dat werkt niet handig en kan op den duur ook nog pijn gaan doen. Ook hier bestaan linkshandige varianten (bijvoorbeeld met een ringband aan de bovenkant van het collegeblok) maar veel winkels hebben deze niet in het assortiment. Werken met een computermuis is al even onhandig. Deze is uiteraard ook zo in te stellen dat de knoppen andersom werken. De meeste linkshandigen hebben dit thuis wel maar telkens de muis opnieuw te moeten instellen van (openbare) computers op school of werk is vervelend.

Linkshandigenwinkel

Voor linkshandigen die zat zijn van inktvlekken op hun handen, geklieder met eten en kramp in hun vingers tijdens het knippen is er de Linkshandigenwinkel. Hier vind je een grote voorraad school- en kantoorartikelen, bestek, scharen en andere huishoudelijke gebruiksvoorwerpen speciaal voor linkshandigen. Ter gelegenheid van Dag van de Linkshandigen geven de Linkshandigenwinkel en de Nationale Onderwijsgids een 'back-to-school'- verrassingspakket weg met handige tools die het voor linkshandige leerlingen of docenten op school net wat makkelijker maken.

Winactie

Dit toffe pakket winnen? Dat kan nog tot maandag 14 augustus 16.00 uur! Ga naar onze actiepagina op Facebook en beantwoordt daar de vraag: wat is het grootste probleem waar jij als linkshandige tegenaan loopt. Op maandag maken wij om 16.00 uur de winnaar bekend.

De Linkshandigenwinkel houdt aanstaande zondag trouwens een workshop schoonschrijven voor linkshandigen. Ben je linkshandig? Dan heb je gratis toegang. Schrijf je hier in voor de workshop in Enkhuizen.  

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids