Normal_computer__internet__kinderen__digitaal

In Limburg worden plannen gesmeed voor de oprichting van een vierde iXperium. Dit is een lab waarin docenten en scholieren op verschillende manieren kennis maken en experimenteren met ict-toepassingen voor het onderwijs. Dit meldt De Limburger.

De gemeente Roermond wil het iXperium opzetten samen met de stichting Swalm & Roer, een koepel van 22 basisscholen. Ook de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) en de Nieuwste Pabo zijn erbij betrokken. Volgens de HAN is het in deze snel veranderende maatschappij de taak van een docent scholieren digitale vaardigheden bij te brengen. Maar veel docenten zijn daar nog helemaal niet in thuis. In het iXperium kunnen ze zelf ervaringen op gaan doen met geavanceerde digitale apparatuur en de modernste educatieve computerprogramma’s voor het basisonderwijs.
 
Als de plannen doorgaan, zou het iXperium het vierde lab van Nederland worden. De eerste werd opgericht binnen de HAN-pabo in Arnhem in 2011. De tweede is begin 2015 van start gegaan in Nijmegen, ook binnen de HAN-pabo. De derde is te vinden in Oss, in ROC de Leijgraaf. Alle zijn opgericht om docenten te inspireren, te laten experimenteren en leren van en over lesgeven met ict en de nieuwste technologie in het onderwijs, zodat zij recht kunnen doen aan de verschillende talenten van leerlingen. 
 
Een projectgroep met vertegenwoordigers van alle partijen legt in januari een businessplan voor. Op basis daarvan wordt besloten of het iXperium er komt en op welke termijn.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids