Normal_cultuur_film__marleen

Tuschinski ontvangt 23 juni 300 jonge filmsterren uit heel Nederland. Kinderen hebben voor het filmfestival zelf kinderrechtenfilmpjes gemaakt. Uit de bijna 800 landelijke inzendingen strijden de 12 beste kinderrechtenfilms tijdens het festival om de felbegeerde Movie Awards. Met het filmproject wil UNICEF Nederland kinderen stimuleren om op een actieve én creatieve wijze na te denken over hun rechten die in het Kinderrechtenverdrag staan. Dit meldt Unicef.

Afgelopen schooljaar hebben ongeveer 20.000 kinderen uit groep 6,7 en 8 dit ook daadwerkelijk gedaan door zelfstandig korte kinderrechtenfilmpjes of tekeningen te maken. Uit de bijna 800 inzendingen is een selectie van 70 films gemaakt. Deze zijn getoond op twaalf premières verspreid door het hele land. Bij elke première nomineerde een jury de beste film en die twaalf films strijden aankomende vrijdag tegen elkaar voor de Movie Awards.
 
Het UNICEF Kinderrechten Filmfestival vindt dit jaar voor de vierde keer plaats. De onderwerpen die de kinderen kiezen, geven een mooi inkijkje in hoe zij kinderrechten uit het verdrag interpreteren en wat kinderen op dit moment bezighoudt. Dit jaar bleek het onderwerp ‘fake news’ heel populair. Zo maakte Basisschool De Wilge uit Hilversum een finalewaardige film met de titel ' De macht van montage'. Daarin tonen ze hoe kinderen in de maling worden genomen door videomontage. Ook waren de rechten die kinderen hebben bij een scheiding onderwerp in meerdere films. Zo zit Basisschool Willem de Zwijger uit Roermond met de film ‘De wraak op de ouders’ in de finale. Minder voor de hand liggende thema’s uit het Kinderrechtenverdrag zijn ook niet geschuwd. Zo bemachtigde de Brede School uit Ridderkerk, met de film ‘Geen rechten’ over adoptiekinderen, ook een plekje in de finale.
 
In de jury zit o.a. Thomas van der Vlugt van StukTV en Bart Meijer van Het Klokhuis. De presentatie is in handen van Saskia Weerstand. De kinderen kunnen vier awards winnen. Naast die voor beste acteerprestatie, beste kinderrechtenverhaal en beste film, mag het kinderpubliek ook nog stemmen wie er met de publieksprijs vandoor mag gaan. Naast een glazen UNICEF Movie Award ontvangen de winnaars ook voor de hele klas bioscoopkaartjes.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids