Normal_zwemmen__zwemles__schoolzwemmen__kind__zwemvaardigheid

De gemeente Amsterdam stelt 270.000 euro beschikbaar voor schoolzwemmen in de armere wijken van de stad. Daarmee hoopt de gemeente dat meer kinderen hun zwemdiploma halen voordat zij naar het voortgezet onderwijs gaan. Dat meldt het AD.

Nu nog zijn er te veel leerlingen die aan het einde van hun basisschoolperiode geen diploma hebben behaald. Met name in de wijken Zuidoost, Noord en Nieuw-West ligt het aantal kinderen met zwemdiploma behoorlijk achter; in sommige gevallen heeft slechts 80 procent van de achtste groepers een diploma. De Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim maakte het beschikbare bedrag onlangs bekend aan de gemeenteraad. Daarbij zijn afspraken gemaakt om ernaar te streven om 95 procent van de scholieren uit groep acht aan het einde van het schooljaar hun zwemdiploma te laten halen. 

Leerlingen die een zwemachterstand hebben kunnen tijdens het schooljaar elke week een buitenschoolse zwemles krijgen om hun vaardigheden te verbeteren. In de schoolvakanties wordt daarnaast gestart met zogenaamde turbocursusssen waarin de kinderen de basisvaardigheden van het zwemmen wordt aangeleerd. Het bedrag dat de gemeente Amsterdam heeft uitgetrokken voor het schoolzwemmen wordt hiervoor gebruikt.

Er zijn speciale programma’s gemaakt voor leerlingen in het speciaal onderwijs. Kinderen die bijvoorbeeld niet tegen te veel prikkels kunnen, kunnen terecht in het Noorderparkbad. Voor hen is er tijdens die zwemlessen begeleiding van speciaal getraind personeel. Ook de ouders van de kinderen hebben de mogelijkheid daarbij aanwezig te zijn.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids