Normal_zwemles__kind__zwemvaardigheid__zwemmen__schoolzwemmen

De verdrinking van het Syrische meisje Salam heeft op veel scholen veel impact. Vier Utrechtse basisscholen hebben besloten niet meer te gaan schoolzwemmen. Die trend lijkt ook in de rest van Nederland te zien. Dat meldt RTL Nieuws.

Veel scholen twijfelen of ze moeten doorgaan met schoolzwemmen. Na het ongeval in Rhenen is die twijfel op sommige scholen alleen maar groter geworden. Dat zegt André de Jeu van de Vereniging Sport en Gemeenten.

Vooral de juridische kant van de zaak trekt veel aandacht op scholen. De uitspraak over de zaak in Rhenen wordt op de meeste scholen eerst afgewacht, maar toch houden leerkrachten zich bezig met de vraag of hun school alles goed heeft geregeld in het geval van eventuele ongelukken tijdens het schoolzwemmen. In Rhenen worden twee leraren van de school van Salam en drie badmeesters beschuldigd van dood door schuld. Tegen hen is door het OM 120 uur werkstraf geëist. Volgende week, op 6 juni, is daarvan de uitspraak.

Niet alleen door de verdrinking van het meisje neemt het aantal scholen af dat aan schoolzwemmen doet. De afgelopen jaren was er ook al sprake van een daling. Zwemmen op school neemt veel tijd in beslag en dat kan weer ten koste gaan van de lestijd in de klas. De Jeu voegt daaraan toe dat het nu bovendien het einde van het schooljaar is; voor veel scholen een goed moment om een punt te zetten achter de zwemlessen op school en zich te concentreren op de nieuwe roosters voor het komende jaar.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids