Normal_leerling_middelbare_school_vinger

Ouders die het niet eens zijn met het schooladvies van hun kind kloppen bij de school aan om een hoger advies te vragen. Ruim 40 procent van de basisscholen in ons land ervaart deze inmenging van ouders als druk. Dat meldt het AD. 

De Wet Eindtoetsing PO van het ministerie van Onderwijs komt met deze cijfers naar buiten. Uit diezelfde cijfers blijkt ook dat zelfs de helft van de ouders die gemiddeld of hoogopgeleid zijn ouders naar de basisschool gaat voor een herziening van het schooladvies. In totaal vraagt circa 60 procent van de ouders om een gesprek met de basisschool als hun kind hoger scoorde op de toets dan verwacht.

Van de verplichte eindtoets, die op de meeste scholen vlak na Pasen werd afgenomen, wordt binnenkort de uitslag verwacht. De toets is bedoeld om te kijken of het met het eerder gegeven schooladvies van de basisschool overeenkomt. Bij een hogere toetsscore moet het schooladvies door de school worden heroverwogen.

Dat betekent echter niet dat het advies ook daadwerkelijk aangepast wordt. Behalve naar de score, kijken scholen bij een heroverweging ook nog eens naar het gedrag en de ontwikkeling van een leerling. Uiteindelijk kreeg vorig jaar zo’n 20 procent van de achtste groepers een hoger advies voor de middelbare school. Scholen maken zich alvast op voor de gesprekken met ouders. Die hoeven niet bang te zijn dat hun kind na een slechte uitslag een lager advies krijgt, ondanks dat bijna 50 procent van de ouders denkt dat zo’n scenario ook mogelijk is.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids