"Koningsspelen 097" (CC BY 2.0) door Pascal Scheffers

Landelijk doen steeds meer scholen mee aan de Koningsspelen, de jaarlijkse sportdag voor kinderen in aanloop naar Koningsdag. In de regio Rotterdam loopt het aantal scholen dat meedoet echter terug. De scholen zouden het organiseren van de spelen te veel werk vinden en het commerciële tintje staat hen tegen. Dit meldt AD.

Zo'n 6000 scholen doen dit jaar mee aan de Koningsspelen aanstaande vrijdag, dat zijn er meer dan vorig jaar. In Rotterdam en omliggende gemeenten zoals Schiedam en Oud-Beijerland doen juist minder scholen mee. Alleen al in Rotterdam zelf zijn sinds 2014 ruim dertig scholen afgehaakt.

De landelijke organisatie van de Koningsspelen, de Johan Cruyff Foundation en de Kraijcek Foundation, heeft geen verklaring voor de daling in de Rotterdamse regio. Volgens plaatselijke schooldirecteuren zou het er echter aan liggen dat het organiseren van de spelen veel werk is, bijvoorbeeld het bijeenbrengen van voldoende vrijwilligers om alle spelletjes en activiteiten te begeleiden. Ook zouden de scholen de Koningsspelen te commercieel vinden.

Dit jaar worden de Koningsspelen voor de vijfde keer gehouden. De eerste editie was in 2013, rond de inhuldiging van koning Willem-Alexander. De spelen beginnen 's ochtends met een gezond ontbijt en een dans op het Koningsspelen-lied van dit jaar, Okido. Verder mag elke basisschool zelf bepalen wat de ze die dag doet, zolang er maar veel beweging voor de kinderen op het programma staat. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima geven vrijdag  op basisschool De Vijfmaster in Veghel het startsein voor het sportieve deel van de dag.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids