Normal_c2sdkmswqaaifty

Vandaag vindt weer de jaarlijkse Grote Rekendag plaats. Op basisscholen in Nederland en Vlaanderen staat vandaag alles in het teken van rekenen. Niet alleen in de les, maar ook daarbuiten. Het thema van deze vijftiende editie is 'Meten, bewegen en construeren' en draait om zogenoemde wiskundige geletterdheid. Dit melden Grote Rekendag en RTV Utrecht.

De Grote Rekendag is een initiatief van Universiteit Utrecht en educatieve uitgeverij Malmberg. Het doel van de dag is kinderen onderzoekend laten rekenen. Dus geen saaie sommen maken maar  uitdagende rekenkundige problemen oplossen, zoals het op papier uittekenen van een vakantiepark compleet met plattegrond van wegen, huisjes en zwembad.

Volgens projectleider Ronald Keijzer loopt het rekenniveau van kinderen in Nederland iets terug. Juist de opdrachten die de kinderen op de Rekendag voorgeschoteld krijgen, komen te weinig aan bod in de reguliere lessen op school. "Nederland is een heel methodegebonden land. Kinderen werken uit boekje en werken het boekje van begin tot eind af." Door leerlingen aan de slag te laten gaan met meer onderzoeksmatige opdrachten hoopt de organisatie dat de kinderen ontdekken dat rekenen leuk is.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids