Normal_schoolfruit__programma__po__vo__gezonde_school__fruit

Het programma Gezonde School is een van de gezondheidsprogramma’s die veel vooruitgang heeft geboekt. Dat blijkt uit de voortgangsmonitor die het RIVM in opdracht van ZonMw heeft uitgebracht. Het resultaat werd van de week gepresenteerd tijdens een conferentie van Alles is gezondheid, onderdeel van het Nationaal Programma Preventie. Dit melden Gezonde School.nl en RIVM.

Uit de monitor blijkt dat Gezonde School eind 2016 1065 scholen met een Vignet Gezonde School had. Dat zijn maar liefst 215 meer scholen dan het gestelde doel. Verder werd het gestelde doel van zeventig gezonde schoolpleinen gehaald. Ook had eind 2016 circa een derde van de scholen een gezonde schoolkantine. Het streven van 100 procent gezonde schoolkantines is daarmee niet gehaald. Inmiddels werken bijna 1000 sportverenigingen aan een gezonde sportkantine, waarbij het doel op zeshonderd lag.

Ook andere gezondheidsprogramma's doen het goed. Zo haalde Schoolplein14, een initiatief van de Johan Cruyff Foundation, het gestelde doel van driehonderd schoolpleinen. En eind 2016 waren 116 gemeenten aangesloten bij Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG), een programma om overgewicht bij jongeren tegen te gaan. Dit betekent dat zo'n 800 duizend kinderen bereikt kunnen worden. Verder breidde het programma Taal voor het Leven van de Stichting Lezen en Schrijven uit naar heel Nederland en verdubbelde het aantal cursisten ruimschoots naar 38 duizend deelnemers. In 2016 hebben ruim 118 duizend mensen de check-je-werkstress test ingevuld. 167 bedrijven deden mee aan de week van de werkstress; fors meer dan de jaren daarvoor.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids