Normal_jongere__meisje__vuurwerk__veiligheid__jaarwisseling__sterretjes

De afgelopen week zijn aan scholieren in het hele land weer vuurwerkbrillen uitgedeeld. Verschillende organisaties delen deze brillen uit aan de jongeren, bijvoorbeeld Pearle Opticiens en verschillende groepen jongerenwerk. Vorig jaar tijdens de jaarwisseling hebben 160 mensen oogletsel opgelopen door vuurwerk. 41 procent van alle slachtoffers was omstander en stak dus zelf geen vuurwerk af.

"Veel mensen denken dat alleen illegaal vuurwerk gevaarlijk is. Dat is echt niet het geval”, vertelt Karin Klein Wolt van VeiligheidNL. “Het overgrote deel van de ongevallen wordt nog steeds veroorzaakt door legaal vuurwerk. Ook daar moet je dus op een goede manier mee omgaan.” Tijdens de afgelopen jaarwisseling werden er landelijk 482 slachtoffers in de ziekenhuizen geregistreerd. Onder deze 482 slachtoffers bevonden zich zo'n 135 kinderen tussen de 10 en 14 jaar oud.

Pearle Opticiens deelt dit jaar 70.000 gratis vuurwerkbrillen uit. De vuurwerkbrillen zijn tot en met 31 december gratis af te halen bij alle winkels van de opticien. Buro Halt Gelderland heeft op vijf basisscholen in Nunspeet en Elspeet vuurwerklessen gegeven aan groep 8. Na afloop van de vuurwerklessen kregen de leerlingen een vuurwerkbril.

Naast het uitdelen van een vuurwerkbril worden ook op steeds meer scholen vuurwerklessen gegeven. Onderzoek bij scholen uit de regio Gooi en Vechtstreek wijst uit dat  vuurwerklessen zorgen voor gedragsverandering. Kinderen zijn door de lessen en quiz vaker een vuurwerklont gaan gebruiken en vuurwerkbrillen gaan dragen. Om het aantal (jeugdige) slachtoffers terug te dringen hebben een aantal organisaties, waaronder het ministerie van Infrastructuur en Milieu, VeiligheidNL, de vuurwerkbranche en de Brandweer, de krachten gebundeld en het lespakket Vier Vuurwerk Veilig ontwikkeld, dat gratis aan scholen wordt aangeboden.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids