Logo_logo_jaar_van_het_boek_logo_800_800_89_s

Dit jaar was het Jaar van het Boek. Hiervoor werden onder meer verschillende initiatieven georganiseerd. Voor het onderwijs begon het Jaar van het Boek met de Junior Schrijfwedstrijd. Ook riep Kinderboekenambassadeur Jan Paul Schutten kinderen op om hem te helpen een campagne voor lezen te bedenken. De lesbrief voor dit project 'Help de Kinderboekenambassadeur!' werd massaal aangevraagd. De winnende inzending was van Houda Challal van Basisschool De Walsprong. Haar poster is in oktober naar alle basisscholen van Nederland verspreid. Dat meldt 2016 Jaar van het Boek.

Ruim 5000 vmbo-docenten Nederlands, docenten Nederlands in opleiding en educatief medewerkers van bibliotheken kregen in het kader van het jaar een boek cadeau. Zij ontvingen in september de bundel STUK! twintig fragmenten om (voor) te lezen. Doel is om vmbo-leerlingen enthousiast te maken (meer) te gaan lezen. Een derde educatief project werd gelanceerd in november: Momentje Vrij? Boek erbij!; een initiatief om scholen te stimuleren het beproefde beleid in te voeren, waarbij leerlingen altijd een leesboek bij zich hebben om te lezen op ‘verloren’ momenten in de klas.

Op 19 december werd het Jaar van het Boek afgesloten met een publieksevenement in Paradiso Noord. Het Jaar van het Boek is welbeschouwd nog niet helemaal afgelopen. Volgend jaar wordt nog een Schrijversbos en de vernieuwde Airport Library op Schiphol geopend. In 2017 gaat De Leescoalitie aandacht besteden aan de verbindende kracht van verhalen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids