Normal_budget_geld_bezuinigingen35

Openbare basisscholen hoeven voortaan niet meer jaarlijks subsidie aan te vragen voor godsdienst- en levensbeschouwelijk onderwijs. De PvdA, het CDA en de ChristenUnie hebben de wet weten te wijzigen waardoor openbare scholen automatisch geld ontvangen voor levensbeschouwelijke vorming. Dat meldt de Telegraaf.

Onlangs pleiten Kamerleden Loes Ypma (PvdA), Joël Voordewind (ChristenUnie) en Michel Rog (CDA) al voor structurele financiering voor godsdienstig en humanistisch vormingsonderwijs op basisscholen. De Kamerleden besloten zelf de wet aan te passen omdat het kabinet daar niets voor voelde. Ypma, Voordewind en Rog kregen dinsdag steun van een Kamermeerderheid.

Volgens Ypma voorzien deze lessen in een behoefte van de kinderen en dragen bij aan het ontwikkelen van een moreel kompas. De PvdA'er vindt het belangrijk dat kinderen ook op openbare scholen kennismaken met verschillende godsdiensten en vormen van levensbeschouwing. “Juist nu is het van belang dat het onderwijs niet alleen gaat over taal en rekenen, maar ook over de vorming van de kinderen en over burgerschap”, aldus Ypma. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids