Normal_kinderen__fietsen__helm__beweging__sport__mountainbiken__mountainbike

Het online platform fietsdiploma.nl biedt het lespakket Fietsbehendigheid aan om leerlingen te motiveren beter te leren fietsen en geschikter te maken voor een 'fietsend leven' tijdens en na de basisschool. Leerlingen worden namelijk tot steeds latere leeftijd met de auto naar school gebracht, gaan lopend naar school of zijn niet met de fiets opgegroeid. Het leren van uitsluitend verkeersregels is daardoor onvoldoende geworden. Dat meldt fietsdiploma.nl.

Het lespakket is bedoeld voor het (basis)onderwijs. Het bestaat uit een geselecteerd aantal oefeningen uit het aanbod van Pedaleren.nl en is afgestemd op de doelgroep. De oefeningen en bijbehorende instructies zijn in tekst en beeld beschikbaar. Een leerkracht, gymdocent of een (verkeers-) ouder kan zelf zonder veel instructie de oefeningen begeleiden. Het oefenen van de vaardigheden kan worden afgesloten met het examen dat op deze oefeningen van toepassing is. Op verzoek wordt daarbij een diploma verzorgd.

De interventie is allereerst bedoeld om vooral kinderen uit de bovenbouw van de basisschool, op een voor hen aantrekkelijke manier, de voor het fietsen benodigde bewegingsvaardigheden op een voor hen noodzakelijk niveau te brengen. De meeste oefeningen zijn echter ook prima geschikt om met een loopfiets of kleine kinderfiets te worden uitgevoerd.

De interventie wordt ondersteund door een hoogwaardige online leeromgeving (Blended Learning) waar iedereen de benodigde informatie over de oefeningen en organisatie kan vinden. De oefeningen uit de interventie zijn officieel erkend door wielerbonden KNWU en NTFU. Bij de totstandkoming van dit lespakket zijn alle ervaringen ervaringen meegenomen uit de succesvolle Giro Scuola pilot met deelname van leerlingen van 250 basisscholen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids