Normal_ict__computer__kinderen__basisonderwijs

Een nieuw kabinet moet gericht investeren in de digitalisering van de samenleving, stelt een brede coalitie van bijna dertig bedrijven, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen in een manifest. Zo moet computational thinking en kennis van ICT in het basis- en voortgezet onderwijs een verplicht vak worden. Volgens de initiatiefnemers is dat nodig om in de toekomst je weg op de arbeidsmarkt te kunnen blijven vinden. Daarnaast moet meer geïnvesteerd worden in digitaal wetenschappelijk onderzoek voor ons verdienvermogen van morgen en overmorgen. Dat meldt VNO-NCW.

De domeinen gezondheid, mobiliteit, energie, onderwijs en de stedelijke omgeving kunnen een enorme sprong maken met digitale technologie. Zo houden digitale concepten in drukke steden de mobiliteit behapbaar, helpen smart grids en smart buildings met energie-efficiency, kan met data-analyse in de zorg een verschuiving plaatsvinden 'van repareren naar voorkomen' en kan de CO2-uitstoot fors gereduceerd worden door nog efficiëntere industrie. Zo'n transitie vergt één gedeelde stip op de horizon - een ambitie - waar overheden, bedrijven en kennisinstellingen samen naar toe kunnen werken. De initiatiefnemers reiken een nieuw Kabinet hun expertise aan om in publiek-private samenwerking een agenda voor digitale vernieuwing tot 2025 uit te werken en te realiseren.

Zoals we ons land beschermen tegen overstromingen, moet ook in de digitale wereld de dijkbewaking op orde zijn: cybersecurity moet daarvoor doordringen in de hele samenleving. We moeten streven naar een inclusieve arbeidsmarkt, ook in tijden van robotisering, door voortdurende groei centraler te positioneren in de levens van mensen: een leven lang leren. Privacy-regels moeten zowel vertrouwde omgang met persoonlijke gegevens faciliteren als het realiseren van de maatschappelijke en economische verwachtingen van (big & open) data.

Om innovatieve digitale sectoren, bedrijven en initiatieven een extra versnelling te geven en zo meer banen en groei te blijven creëren, moeten extra middelen beschikbaar komen en moeten regels deze sectoren niet frustreren, maar juist faciliteren. Het manifest omschrijft wat een nieuw Kabinet minimaal moet doen als het gaat om digitalisering van de samenleving. Hiervoor is naar schatting zo'n 600 miljoen euro extra per jaar nodig.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids