Normal_binnenhof1

Zo’n 40 Haagse basisschoolkinderen hebben gisterochtend ontbeten met een twaalftal Kamerleden in een replica van de parlementszaal in het kader van Het Nationaal Schoolontbijt. Die plenaire zaal is nagebouwd in ProDemos, het educatiecentrum recht tegenover het Binnenhof. Onder leiding van Kamervoorzitter Khadija Arib debatteerden de scholieren en volksvertegenwoordigers over ontbijtstellingen en stemden ze daarover. Zapp Weekjournaal-presentator Lucas van de Meerendonk hielp de kinderen daarbij. Dat meldt Het Nationaal Schoolontbijt.

De kinderen uit groep 6, 7 en 8 van de Haagse Klimopschool waren goed voorbereid op hun ontmoeting met de Kamerleden. Een voor een lanceerden ze hun stellingen bij de interruptiemicrofoon. Na de korte debatten stemden de kinderen en Kamerleden door groene en rode bordjes in de lucht te steken. Kamervoorzitter Arib en hulpvoorzitter Menna Helal uit groep 8 telden de stemmen.

De stelling dat de politiek meer aandacht aan gezond eten moet besteden, werd met bijna algemene stemmen onderschreven. “Al moeten politici geen ontbijtpolitie worden”, zei Hayke Veldman, Tweede Kamerlid van de VVD. “We geven vandaag wel graag het goede voorbeeld!” Dat ontbijten best kan bij de tv, tablet of smartphone was een andere stelling. Daarover waren de meningen gelijk verdeeld. Marit Maij van de PvdA: “Aan de ontbijttafel is aandacht voor kinderen belangrijker dan voor de krant of tablet. En aandacht voor het eten, zodat je weet wat je eet.” Kamervoorzitter Khadija Arib gaf tijdens het debat aan dat ze zelf altijd ontbijt, juist omdat er de rest van de dag in alle hectiek zo weinig tijd is om rustig wat te eten. Kamerlid Michiel van Nispen van de SP merkte op: “Naast ontbijten is ook bewegen belangrijk. Daarom gaan we met de fractie binnenkort eens proberen hoe het is om staand te vergaderen.”

Voor ruim 520.000 kinderen verzorgt Het Nationaal Schoolontbijt deze week een gezond ontbijt volgens de nieuwste richtlijnen van het Voedingscentrum. Met speciaal lesmateriaal ontdekken de kinderen dat ontbijten energie geeft, belangrijke voedingsstoffen levert, zorgt voor een goede stoelgang, helpt een gezond gewicht te houden en vooral heel gezellig is. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids