Normal_vaccinatie_prik_2534

Op een Amsterdamse basisschool worden vandaag alle leerlingen en medewerkers gevaccineerd tegen hepatitis A. Reden daarvoor is de besmetting van inmiddels vier kinderen met het virus. Dit meldt NOS.

Het hepatitis A-virus is door één van de kinderen meegebracht na een vakantie en waarschijnlijk via de toiletten verder verspreid onder de leerlingen. De inenting is meteen effectief en maakt ook de besmette kinderen niet meer besmettelijk. De ouders van de kinderen van de Buikslotermeerschool in Amsterdam Noord zijn gisteravond al geïnformeerd.
 
Hepatitis A is een leverontsteking die wordt veroorzaakt door een virus. Mogelijke verschijnselen zijn moeheid, misselijkheid, koorts, pijn rechts in de bovenbuik, gele huid en oogwit, donkere urine en beige ontlasting. Door het geel verkleuren van huid en oogwit werd deze ziekte vroeger ook wel geelzucht genoemd. Het virus zit in de ontlasting en kan ook in de urine zitten. Een goede hygiëne is daarom noodzakelijk om verdere verspreiding te voorkomen. Dit kan door vaak de handen te wassen met water en zeep en contactpunten rond de toiletten vaak schoon te maken.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids