Normal_portemonnee_geld

Er bestaan grote verschillen tussen Amsterdamse scholen als het gaat om de hoogte van de ouderbijdrage. Basisscholen vragen ­gemiddeld 112 euro aan ouderbijdrage, middelbare scholen 263 euro en sommige scholen vragen zelfs 2000 euro. Dat blijkt uit onderzoek van SP Amsterdam. Dit meldt RTL Nieuws.

Alle 216 basisscholen en 72 middelbare scholen in Amsterdam zijn door de SP nagevraagd. Uit het onderzoek blijkt dat een hoge ouderbijdrage vaak voorkomt. Volgens SP-raadslid Erik Flentge is het daarbij nog de vraag of de eigen bijdrage wel echt vrijwillig is. "Soms worden ouders onder druk gezet of worden aanmaningen gestuurd." In het ergste geval zou een school een kind zelfs kunnen uitsluiten van de activiteit. Voor armlastige ouders bestaat er een tegemoetkoming voor schoolkosten tot 499 euro, maar dat is niet bij iedereen bekend.
 
De hoge bijdragen leiden volgens de SP tot een tweedeling in het onderwijs. Ouders die de vrijwillige bijdrage niet kunnen betalen, zullen hun kind namelijk niet zo snel naar zo’n school sturen. De SP wil dat er een maximum komt aan de ouderbijdrage.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids