Normal_tablet__tabletonderwijs__ipad__ipadschool__po__so__vo

Het gaat niet goed met de zogenaamde iPadscholen. Meer dan de helft van de scholen twijfelt of zij door moeten gaan. Ook de kosten vallen flink tegen. Dit blijkt uit onderzoek van het Onderwijsblad, zo meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb).

Het Onderwijsblad heeft de Steve Jobs-scholen nader bekeken. Inmiddels werken 21 basisscholen met de methode, wat schril afsteekt tegen de beoogde doelstelling van 200 scholen. Het blad concludeert dat meer dan de helft van de eerste Steve Jobs-scholen twijfelt of zij door kunnen gaan met het officiële concept. De scholen zijn over het algemeen klein en krimpende, terwijl de kosten steeds meer aan het toenemen zijn, vooral voor scholen die later zijn gaan werken met het onderwijsconcept. Volgens het Onderwijsblad is “het initiatief van Maurice de Hond veranderd van een idealistisch streven in een commercieel bedrijf.” 
 
De Steve Jobs-scholen voeren het concept van Onderwijs voor een Nieuwe Tijd (O4NT). Deze is vanaf 2013 ingevoerd. De scholen zijn het hele jaar geopend van 08.00 uur tot 18.30 uur, waardoor leerlingen flexibel zijn in hun schooltijden. Leraren geven geen les, maar zijn 'coaches' die de jonge kinderen 'begeleiden in individuele en groepsonderzoeksprojecten'. Daarnaast wordt in plaats van boeken gebruik gemaakt van educatieve apps op de iPad. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids