Naar School-magazine en André Kuipers slaan handen ineen voor een speciale techniek-editie

Vrijwel alle ouders van schoolgaande kinderen in het basisonderwijs denken dat techniek bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen. Dat blijkt uit een poll van het magazine Naar School onder ruim 400 respondenten. André Kuipers, ambassadeur van het Techniekpact ter bevordering van het techniekonderwijs, en het Naar School slaan nu de handen ineen voor een speciale techniek-editie van het tijdschrift. Dit met uitgeverij Sanoma.

Meer dan de helft van de ouders is van mening dat hun kind als kleuter al met techniek kennis zou moeten maken. Slechts 6 procent vindt de tijd pas rijp tijdens de bovenbouw. Bijna 9 op de 10 ouders vindt een leraar speciaal voor technieklessen wenselijk en bijna alle ouders zijn het eens met de stelling: het beeld dat techniek iets is voor jongens, is hartstikke achterhaald.

Techniekles op school wordt steeds belangrijker gevonden. Niet alleen door ouders, zoals blijkt uit de poll van kwartaalblad Naar School, maar ook door onderwijsinstellingen, het bedrijfsleven en de overheid. In 2020 moet techniek een verplicht vak zijn op alle Nederlandse scholen. Uit onderzoek van de TNS/NIPO blijkt echter dat bijna de helft van de leraren denkt dat er te weinig kennis aanwezig is om goede technieklessen te kunnen geven.

Voldoende reden om Naar School -een kwartaalblad van de makers van Ouders van Nu- in het teken van techniek te zetten. Met daarin speciale bijdragen van Nederlands astronaut André Kuipers en ambassadeur van het Techniekpact, een samenwerking tussen onderwijs, overheid en bedrijfsleven. “Techniek is niet ‘iets met een fabriek en vuile overalls’”, zegt Kuipers. “Er dreigt in ons land een groot tekort aan technici en dat is een probleem, want onze samenleving kan niet zonder. Ik draag graag mijn steentje bij om mensen daar bewust van te maken. Daarom heb ik met plezier meegewerkt aan deze Naar School.”

De speciale techniek-editie van Naar School ligt vanaf 11 oktober in de winkel. Met daarin een persoonlijk interview met André Kuipers, verhalen over schrijven versus swipen, nuttige opvoedtechnieken, wiskundeknobbels en nog veel meer.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids