Normal_verven__kinderen__basisonderwijs__speciaal_onderwijs__creatief

Een groep ouders is boos vanwege het Haagse aanmeldsysteem dat gebruikt wordt voor basisscholen. Volgens de ouders moeten zij strategisch gokken om een plek voor hun kind te bemachtigen. De ouders willen dat het systeem wordt aangepast. Dat meldt de Telegraaf.

Sinds 2012 kunnen ouders na de eerste verjaardag van hun kind via een centrale website hun kind op één basisschool inschrijven. Bij de inschrijving is te zien hoeveel plaatsen er op de school zijn en hoeveel aanmeldingen er al zijn. Zekerheid of hun kind wordt toegelaten hebben de ouders niet. Het systeem werd in 2012 aangepast omdat alle scholen andere regels hanteerden, ouders hun kinderen bij vele scholen inschreven en er enorme wachtlijsten waren bij populaire scholen.

Een groep boze ouders heeft de Facebookgroep 'Ouders voor eerlijke schoolkeuze Den Haag' aangemaakt en een brief geschreven aan onderwijswethouder Ingrid van Engelshoven. De ouders zijn boos over de ontransparante procedure en het feit dat zij als ouders nooit betrokken zijn bij de totstandkoming. De ouders zeggen nu gedwongen te zijn te kiezen voor de school waar de kans op plaatsing het grootst lijkt, dus niet de school die zij het meest geschikt vinden voor hun kind. De ouders kunnen zich ook niet vinden in de aanmeldleeftijd van één jaar.

De onderwijswethouder is van mening dat het systeem goed werkt. Zo zou 93 procent van de kinderen op de school van de eerste keuze terechtkomen. VVD-raadslid Arjen Lakerveld is het hier niet mee eens. Volgens Lakerveld kiezen ouders nu strategisch, omdat je als ouder zijnde niet je kind gaat inschrijven op een school waar meer aanmeldingen zijn dan plaatsen. De partij is dan ook voor verandering van het systeem. “Het systeem hoeft niet in de prullenbak, maar wel aangepast. De aanmeldleeftijd moet naar drie jaar en ouders moeten op meerdere scholen kunnen inschrijven”, aldus Lakerveld.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids