Normal_nikab

Op twee scholen in Utrecht zijn incidenten geweest waarbij moeders in een nikab botsten met de schoolleiding. Zo werd in april een moeder dringend verzocht het schoolplein van de Marcusschool te verlaten. De schoolleiding stelt dat het tegen de schoolregels is om gelaatsbedekkende kleding te dragen. Dat meldt AD.

De moeder hield haar kind op van school en was daarbij gekleed in een nikab, dit is een sluier die het gezicht bedekt en alleen de ogen vrijlaat. Jan van der Klis, voorzitter van het college van Bestuur van de Katholieke Scholenstichting Utrecht, stelt dat het dragen van een nikab tegen de schoolregels is. In het kledingprotocol van de stichting staat dat het voor goed onderwijs van essentieel belang is dat leraren, leerlingen en ouders/verzorgers goed met elkaar kunnen communiceren; verbaal en non-verbaal. Het dragen van gelaatsbedekkende kleding verhindert dat.

Op een andere school in Utrecht wilden ouders hun kind inschrijven op één van de vier locaties van OBS Overvecht. De vrouw kwam in nikab naar school. “Als openbare school hebben wij respect voor verschillende achtergronden en levensovertuigingen. Gezichtsbedekkende kleding is in de school echter niet toegestaan, want voor het onderwijs is het belangrijk dat we elkaars gezicht kunnen zien", aldus directeur van de school Marije Wassenaar in het AD.

De Tweede Kamer moet nog stemmen over een wetsvoorstel van minister Plasterk om nikabs te verbieden. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids