Normal_zon

Diverse scholen hebben voor vandaag en morgen een zogeheten tropenrooster ingevoerd. Dit blijkt uit een rondgang langs scholen en regionale media door NU.nl. Door de lessen in te korten zitten de kinderen minder lang op school en kunnen ze tegen de tijd dat het echt heet wordt naar huis. Op social media hebben leerlingen blij gereageerd op het besluit van hun scholen. Dit meldt NU.nl.

Scholen mogen zelf bepalen of en hoe zij maatregelen nemen bij extreme temperaturen. Uit de rondgang van NU.nl blijkt dat tientallen scholen in de Randstad en Midden-Nederland besloten hebben een tropenrooster in te voeren. In het noorden en zuiden van het land hebben de leerlingen nog zomervakantie.

De Rijksoverheid adviseert scholen om bij hoge temperaturen zoals vandaag ervoor te zorgen dat leerlingen extra drinken en kunnen pauzeren in koele ruimtes. Ook mag een school ervoor kiezen om de lesuren en lesdagen in te korten. Wel moet de school er dan rekening mee houden dat de verloren tijd weer ingehaald moet worden om zo aan het verplichte aantal lesuren per jaar te komen. De Onderwijsinspectie houdt niet bij hoeveel scholen een verkort rooster aanhouden de komende dagen.

Eerder deze week activeerde de RIVM al het Nationaal Hitteplan. De organisatie riep daarmee instanties en burgers op om extra zorg en aandacht te besteden aan kwetsbare mensen om gezondheidsproblemen door het warme weer te beperken. Niet alleen ouderen en zieken maar ook jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en voldoende te drinken, waarschuwt het RIVM. Het KNMI heeft voor vandaag code geel afgegeven voor het hele land omdat de maximumtemperatuur boven de 27 graden Celsius uitkomt.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids