Logo_primair_onderwijsraad_po-raad_logo

Volgens de nieuwe Participatiewet moeten mensen met een arbeidsbeperking sneller aan beschut werk geholpen worden. Staatssecretaris Klijnsma heeft daarom met de diverse sectoren op de arbeidsmarkt afspraken gemaakt over het realiseren van zogenoemde participatiebanen. Ook onderwijsinstellingen moeten zorgen voor beschutte werkplekken. De PO-Raad vindt echter de hoeveelheid banen die in het primair onderwijs gecreëerd moeten worden, niet haalbaar. De raad heeft haar twijfels hierover kenbaar gemaakt bij staatssecretaris Dekker van Onderwijs. Dit meldt de PO-Raad.

De ambitie van het sociaal akkoord was dat er eind 2015 tenminste 9000 banen voor mensen met een arbeidshandicap moeten zijn gerealiseerd. Uit cijfers van het UWV blijkt dat deze doelstelling inmiddels ruimschoots is gehaald met meer dan 21.000 banen in de markt- en overheidssector gezamenlijk.

Volgens de PO-Raad doen ook schoolbesturen hun best om participatiebanen in te richten. Het basisonderwijs hecht belang aan de banenafspraak, ook omdat dit ten goede komt van leerlingen uit het (voortgezet) speciaal onderwijs die behoren tot de doelgroep van de participatiebanen. De PO-Raad heeft echter twijfels over de streefcijfers die gelden voor de onderwijssector. Volgens de raad past dit aantal niet bij de aard en financiën van de sector door de niet representatieve lage overhead in het onderwijs. De PO-Raad heeft daarom staatssecretaris Dekker gevraagd hier aandacht aan te besteden.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids