Normal_rugzak__klas__kinderen__schooltas__klaslokaal__po

Het experiment flexibiliseren onderwijstijd is met vier jaar verlengd. Dit is gebeurd om beter te kunnen beoordelen of flexibel onderwijs binnen het gehele basisonderwijs toepasbaar is. Dit meldt Algemene Vereniging Schoolleiders.

In 2011 is het experiment gestart waarbij scholen hun lestijden aanpassen aan de wensen van ouders. De scholen mogen flexibel zijn in de vakantieperiodes en de vijfdaagse schoolweek, zolang de leerlingen maar 940 uur per jaar les krijgen en het vereiste niveau halen. De looptijd van het experiment was van 1 augustus 2011 tot en met 31 juli 2014. De proef heeft zowel organisatorisch als onderwijskundig gevolgen. De school moet namelijk vijftig weken per jaar open zijn, inclusief de hele zomer. Ook moeten de lessen veel meer op de individuele leerling worden afgestemd. Om meer inzicht te krijgen in de effecten van flexibele onderwijstijd en de randvoorwaarden voor een succesvolle invoering ervan, is besloten het experiment te verlengen met vier jaar.
 
In 2018 zal de Inspectie van het Onderwijs opnieuw onderzoeken hoe de scholen zich verder hebben ontwikkeld. Volgens de Inspectie van het Onderwijs gaat de proef op lang niet alle scholen goed. Dit kwam vaak doordat scholen onvoldoende op de nieuwe werkwijze waren voorbereid. Een andere veelvoorkomende situatie is dat de flexibele scholen veel zorgleerlingen aantrekken. De ouders van die leerlingen zijn blij met de individuele begeleiding, maar veel scholen blijken dit nog niet op orde te hebben. Naast het onderzoek van de inspectie zal gewerkt worden aan het concretiseren van de globale randvoorwaarden die het experiment tot nu toe heeft opgeleverd. De pilotscholen kunnen na afloop van het experiment nog twee jaar afwijken van de regelgeving, tot een besluit is genomen over het vervolg. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids