Normal_normal_kind_bak_geld

Er bestaan grote verschillen tussen scholen als het gaat om de hoogte van de ouderbijdrage. Dat leidt tot kansenongelijkheid. De SP komt na de zomer met een wetsvoorstel om de ouderbijdrage te begrenzen. Dit meldt de Algemene Onderwijsbond.

De hoge bijdragen leiden volgens de SP tot een tweedeling in het onderwijs. Ouders die de vrijwillige bijdrage niet kunnen betalen, zullen hun kind namelijk niet zo snel naar zo’n school sturen. De SP wil dat er een maximum komt aan de ouderbijdrage en dat het alleen gebruikt wordt voor extra activiteiten en niet voor onderwijs zoals klassenverkleining, tweetalig onderwijs, vakleerkrachten of extra computers. Eerder werd een motie hiertoe afgewezen, maar Siderius heeft goede hoop dat de wet er doorkomt. 
 
Gemiddeld vragen scholen een ouderbijdrage van 42 euro per kind per jaar. Dit blijkt uit de lijst die het Onderwijsblad samenstelde op basis van DUO-gegevens over ouderbijdragen in de jaarrekeningen van besturen. Reformatorische scholen vragen 19 euro per jaar, antroposofische scholen gemiddeld 326 euro per jaar. De hoogste uitschieter is de De Kievietschool in Wassenaar met 1.475 euro per leerling per jaar. De verschillen in de ouderbijdragen komen door de vele extra's die scholen aanbieden, zoals meer vakleerkrachten, kleinere klassen, een kok, en extra uitjes.
 
© Nationale Onderwijsgids