Normal_frisdrank_drinken2

Het Voedingscentrum wil dat scholen alleen het drinken van water en melk toestaan. Andere drankjes waar veel suiker in zit moet volgens het centrum verboden moeten worden. Op crèches krijgen kinderen vaak ook alleen water en melk. Het Voedingscentrum wil daarom dat het in de lijn van de opvang wordt doorgezet. Dat meldt het AD.

Basisschool de Albatros in Dordrecht heeft al een verbod op zoete drankjes. Wanneer de kinderen toch limonade mee naar school nemen, mogen ze dat niet uit hun tas halen. In plaats daarvan krijgen zij melk of water aangeboden. “We doen bijna alles op onze school gezond”, vertelt directeur van de school Mark van der Sluijs. “Tijdens de ochtendpauze krijgen onze kinderen van ons al fruit en melk. We hebben het meest maximale gedaan, maar dan past het niet als ze in de lunchpauze wel zoete dranken nemen. Niet iedereen heeft het door, maar zulke pakjes zijn zo ongezond; ze zitten vol suiker.”

Het Voedingscentrum wil dat de rest van de scholen in ons land het voorbeeld volgen van de Albatros. Halfvolle melk en water passen perfect in de schijf van vijf, stelt het Voedingscentrum. “Kinderen beïnvloeden elkaar, dus één zo'n regel helpt enorm om gezond gedrag te stimuleren”, zegt Daniëlle Wolvers van het Voedingscentrum. In totaal zouden nu van de 6.700 basisscholen in Nederland er 94 scholen zijn die limonade niet toestaan. Deze scholen hebben van het Voedingscentrum het certificaat Gezonde School ontvangen.

Veel scholen zouden er niet voor kiezen om zoete dranken te verbieden omdat ze er mogelijk leerlingen door verliezen. Ouders die het niet met de regeling eens zijn kunnen namelijk voor een andere school kiezen. 

© Nationale Onderwijsgids