Logo_logo_buitenspeeldag_2016

Vandaag is het voor de negende keer Buitenspeeldag. Voor ruim 90.000 kinderen worden vandaag door het hele land activiteiten in de buitenlucht georganiseerd. Zoals gebruikelijk gaat kinderzender Nickelodeon, een van de organisatoren, vanaf 13.00 uur op zwart om kinderen te stimuleren buiten te spelen. Dit melden ANP en  Jantje Beton. 

Jantje Beton en Nickelodeon hebben gemeentes, buurtverenigingen, ouders en scholen opgeroepen alles uit de kast te halen om buitenactiviteiten te bedenken. Volgens de organisatoren speelt een op de vijf kinderen niet, of slechts een keer per week vrij buiten.

Ook deze editie kunnen kinderen onder meer survivalbanen bestormen, vlotten bouwen of kruiwagenracen. Op veel plaatsen worden de straten voor deze dag afgesloten van verkeer zodat kinderen ongehinderd op straat kunnen spelen. Buurtverenigingen organiseren dan bijvoorbeeld skatelessen of straatvoetbaltoernooien. Kinderen kunnen ook zelf activiteiten organiseren waarvoor zij subsidie kunnen aanvragen bij Jantje Beton. Dit jaar kwamen er aanvragen binnen voor circusacts, buikschuiven en complete thema-activiteiten.

Op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord zal het hoofdevenement van de Buitenspeeldag plaatsvinden. Zo'n duizend kinderen worden verwacht op de Chiquita & Nickelodeon Speelplaats voor onder meer Bananen Basketbal, Bungee Rennen en Disco Ananas.

In totaal gaat het om zo'n duizend locaties waar speciale activiteiten op touw zijn gezet Op www.buitenspeeldag.nl kunnen kinderen kijken wat er in de buurt te doen is. De activiteiten staan weergegeven in een landkaart waarop ingezoomd kan worden en waarin kan worden gezocht op plaats. Chiquita en Nickelodeon bieden dit jaar ook de gratis app 'Just Smile' aan. Met de app kunnen kinderen selfies maken tijdens de Buitenspeeldag en deze opleuken met allerlei attributen. De app is gratis te downloaden voor zowel smartphones als tablets via de Apple Store en Google Play Store.

© Nationale Onderwijsgids