Normal_dirkjan_0

De drieëntwintigste landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd is gewonnen door Jan Dirk Pesman (12) uit Wolvega. Pesman mag zich nu een jaar lang De Nationale Voorleeskampioen 2016 noemen. Op de finale las hij voor uit Het Leven van een Loser van Jeff Kinney. Achter Jan Dirk wisten ook Willemijn van Keulen (11) uit Nijkerk (Gelderland) en Sara Fris (11) uit Enschede (Overijssel) podiumplaatsen te veroveren. Dat meldt Stichting Lezen.

Volgens de jury lag het niveau van de finale heel dicht bij elkaar. “Het was echt een foto-finish, het onvoorbereid lezen gaf uiteindelijk de doorslag”, zo zei juryvoorzitter Tosca Menten. Pesman was volgens de jury ‘compleet foutloos’, wat ze in het juryrapport een ‘ongelooflijk knappe prestatie’ noemden. “De allerbeste voorlezer van Nederland heeft ons helemaal over de streep getrokken bij het onvoorbereid voorlezen. Jan Dirk is een geboren performer, hij transformeerde zodra hij op de voorleesstoel plaatsnam waardoor hij iedereen goed mee wist te krijgen”, zo sprak Tosca Menten lovende woorden over de Friese kampioen.

Pesman zit op CBS De Wegwijzer in Wolvega. Net als de andere finalisten moest ook hij onvoorbereid voorlezen uit het boek Boy van Roald Dahl. Dit ter ere het 100ste geboortejaar van de legendarische Britse auteur. Als extra prijs is Pesman het komende jaar de speciale kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Hier krijgt hij een belangrijke rol bij het organiseren van exposities en evenementen gericht op kinderen.

In totaal deden er dit jaar liefst 3.250 schoolkampioenen uit heel Nederland mee aan De Nationale Voorleeswedstrijd. Via lokale finales in bibliotheken werden de beste voorlezers geselecteerd voor de provinciale finales. De winnaars van de provinciale finales streden om de titel De Nationale Voorleeskampioen 2016. Favoriete schrijver was dit jaar nog steeds Jacques Vriens. Maar liefst 233 schoolkampioenen lazen voor uit een boek van de voormalige Kinderboekenambassadeur. Het meest voorgelezen boek van 2016, net als vorig jaar, was Dagboek van een Muts van de Amerikaans auteur Rachel Renee Russell. De provincie Noord-Brabant leverde met 509 schoolkampioenen de meeste deelnemers.

© Nationale Onderwijsgids