Normal_diederik_samson_pvda_politiek..

Het is niet “zomaar” te regelen dat er meer brede scholengemeenschappen komen. Dat zegt Hein van Asseldonk, vicevoorzitter van de VO-raad, in reactie op een voorstel van PvdA-leider Diederik Samsom. Samsom wil meer brede scholengemeenschappen, waar kinderen makkelijk kunnen overstappen van het ene schooltype naar het andere. Dat meldt de NOS. 

Volgens Samsom kan een verkeerde keus op twaalfjarige leeftijd snel en soepel worden hersteld. Van Asseldonk wil ook dat zoiets kan, maar heeft toch twijfels bij de plannen van de PvdA-leider. "Brede scholengemeenschappen zijn er in de jaren 90 volop geweest en die zijn intussen allemaal weer versmald”, beargumenteert Van Asseldonk. “Er is dus een maatschappelijke trend die tegen het plan van de PvdA ingaat. Als ouders dat categorale onderwijs willen, zal het onderwijs daarin moeten blijven voorzien."

Volgens de vicevoorzitter van de VO-raad is het moeilijk om de keuze van ouders te beïnvloeden. Wel denkt hij dat ouders sneller overstag gaan als de brede scholengemeenschappen aantrekkelijker worden gemaakt. "Dat kan misschien door brede scholengemeenschappen kleinschaliger te organiseren en meer persoonlijke aandacht mogelijk te maken”, aldus Van Asseldonk. 

© Nationale Onderwijsgids