Normal_citotoets_test_eindtoets_basisonderwijs

Minister Bussemaker van Onderwijs wil de Cito-toets zwaarder laten meewegen. Zij wil hierover een wetswijziging indienen. De Cito-toets bepaald voor een deel het schooladvies voor de middelbare school. Dat meldt NU.nl. 

"Als de Cito-score hoger is dan het oordeel van de leraar, laat ik de Cito-score zwaarder wegen. De Cito moet dan leidend zijn”, zei Bussemaker zondagochtend in het tv-programma WNL Op Zondag. "Ik vind dat er nu iets moet gebeuren. Voor volgend jaar moet de wet al gewijzigd worden, ik zal daarover het gesprek met de Kamer aangaan."

Niet alle leerlingen krijgen de kans om onderwijs te volgen dat het beste bij hen past, zo bleek uit het jaarverslag van de onderwijsinspectie. Vooral kinderen laagopgeleide ouders krijgen soms een lager advies dan kinderen met ouders van een hoger opleidingsniveau, terwijl de prestaties op school hetzelfde zijn.

Bussemaker wil dat leraren goed kijken naar het resultaat van de Cito. "Laat het ook nu niet gebeuren dat kinderen die de Cito dit jaar goed maken, met een te laag advies naar de middelbare school gaan”, aldus de minister. 

© Nationale Onderwijsgids