Normal_achterstand

De onderwijswethouders van de vier grote steden protesteren tegen het plan van het kabinet om meer dan honderd miljoen te bezuinigen op het budget voor achterstandsleerlingen. Zij vrezen dat de vooral de voorschoolse educatie wordt getroffen. De onderwijswethouders hebben daarom een brief gestuurd naar de Kamerleden die hierover gaan. Wethouders van 33 andere grotere steden hebben hun brief mede-ondertekend, meldt de NOS. 

De opstellers van de brief zijn boos dat een deel van het geld dat zij nu krijgen wordt herverdeeld onder kleinere steden. Door de plannen vreest men bijvoorbeeld in Rotterdam dat een derde van de meer dan tweehonderd voorschoolse opvanglocaties moet sluiten.

In het plan van staatssecretaris Dekker wordt er vanuit gegaan dat het opleidingsniveau van ouders stijgt. Daardoor zou het aantal leerlingen met een taalachterstand dalen. Dekker is van mening dat hierdoor het budget omlaag kan. Veel kinderen dreigen buiten de boot te vallen, vrezen de wethouders. Voornamelijk kinderen van Oost-Europese arbeidsmigranten en van Syrische vluchtelingen dreigen de dupe te worden. Hun ouders hebben in eigen land vaak meer gehad dan alleen basisonderwijs, maar dat houdt nog niet in dat hun kinderen geen taalachterstand hebben. 

© Nationale Onderwijsgids