Normal_schoolkantine__vo__mbo__gezond__fruit__groente__eten

De warme gezonde lunch moet ingevoerd worden op de basisschool. Op deze manier krijgen kinderen elke dag de aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit binnen en dit heeft een positief effect op hun schoolprestaties. Dit schrijven D66-senator en oud-SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan en voedingsonderzoeker Jaap C. Seidell in NRC.

Kinderen eten steeds minder groenten en fruit. Deze ongezonde voedingsstijl heeft zijn weerslag op de schoolprestaties en het schoolverzuim. De overheid kan dit tegengaan door het stimuleren en aanbieden van gezonde en verantwoorde schoollunches. Daarnaast kunnen zowel op de basisschool als het voortgezet onderwijs lessen worden gegeven over gezond eten. Onderzoek wijst uit dat leerlingen die les krijgen over gezonde voeding ook daadwerkelijk een gezondere levensstijl gaan aanhangen. 
 
In verschillende Europese landen is de schoollunch al jaren ingevoerd. In Nederland zijn pilots met warme lunches geweest op verschillende scholen. Leerkrachten, ouders en leerlingen waren hier over het algemeen zeer tevreden over. Toch is de schoollunch nog geen gemeengoed, ondanks dat scholen steeds meer werken met gezondheidsprogramma's voor leerlingen.
 
Sinds de jaren 80 is de hoeveelheid zout, vet en suiker in de voeding van kinderen flink toegenomen. Het percentage kinderen met overgewicht is dan ook aanzienlijk gestegen. Inmiddels is één op de zeven kinderen te zwaar.
 
© Nationale Onderwijsgids