Normal_copyright_stockfreeimages_tekenen_knutselen_klas

Op woensdag 9 maart wordt de landelijke Montessoridag 2016 georganiseerd. Op deze dag zijn er vele scholen, bso's, peutergroepen en montessorikindcentra in alle provincies van Nederland die hun deuren open zetten voor belangstellenden. Dit jaar doen voor het eerst ook 5 montessorischolen uit België mee. Dat meldt Mentessori.

Samen met de Nederlandse Montessori Vereniging (NMV) wordt de landelijke actiedag ‘Kiezen voor montessori’ georganiseerd. Alle belangstellenden zijn welkom: ouders, verzorgers, opa’s en oma’s, buurtbewoners, PABO-studenten en andere geïnteresseerden op een deelnemende montessorischool of montessorikindcentra verspreid over het hele land.

Montessori-educatie - de term voor de samenhang in opvoeding en onderwijs - begint al bij het hele jonge kind en kent een doorgaande lijn tot en met het voortgezet onderwijs. Ouders, begeleiders en leraren helpen de kinderen om zoveel mogelijk zelfstandig te handelen. Grondlegster Maria Montessori ontwikkelde materialen die aansluiten bij de ontwikkeling van kinderen: voor peuters en kleuters om te ordenen en  hun woordenschat te vergroten, voor oudere kinderen ontwikkelde zij fraaie rekenmaterialen die rekenen leuk en begrijpelijk maken. Het materiaal biedt inzicht en nodigt uit om zelf ontdekkingen te doen. Montessori en haar navolgers maakten nog veel meer ontwikkelingsmaterialen die aansluiten bij uitgangspunten van het montessorionderwijs: kinderen mogen in een goed voorbereide omgeving keuzes maken. De resultaten van montessorionderwijs zijn uitstekend.

Wereldwijd zijn er 25.000 montessori-organisaties. Nederland kent er, honderd jaar na opening van de eerste montessorischool, ruim 200: 40 montessoripeutergroepen, 160 montessorischolen voor basisonderwijs en 17 scholen voor voortgezet montessorionderwijs.

© Nationale Onderwijsgids