Normal_neelie_kroes

Voormalig Europees Commissaris Neelie Kroes dringt er bij de overheid op aan om programmeren in te voeren als regulier vak op school. Dat zei ze afgelopen week tijdens het programmeerevenement voor kinderen, Coderdojo, in de Ziggo Dome. Volgens Kroes is informatica de toekomst. Ze vindt het zelfs zo belangrijk dat programmeren als vak bovenaan zou moeten staan in het lesaanbod op de basisschool. Dit meldt Leidsch Dagblad.

Aan de Coderdojo in de Ziggo Dome deden ruim duizend kinderen mee in de leeftijd van 7 tot en met 12 jaar. Daarmee was de dag het grootste Coderdojo-evenement van Europa tot nu toe. Onder begeleiding van vrijwilligers gingen de kinderen aan de slag met programmeertaal Scratch. De Mega-Coderdojo had als thema ruimte en werd virtueel geopend door astronaut André Kuipers.

Volgens Neelie Kroes is leren programmeren, of ook wel coderen, voor kinderen cruciaal. “We willen geen tweedeling in de maatschappij. Als een deel van de kinderen nooit in aanraking komt met programmeren, dan groeit de kloof tussen de haves en de have-nots. Dit is de toekomst. In het programmeren, de informatica vind je straks de banen”, aldus Kroes.

Kroes wil daarom dat programmeren een vak wordt op de basisschool. Aan de mening van staatssecretaris Dekker van Onderwijs dat scholen al zoveel moeten, heeft Kroes geen boodschap. Scholen moeten hun huidige curriculum overboord gooien en met een schone lei overnieuw beginnen, vindt Kroes. In het nieuwe onderwijsaanbod moet het vak programmeren vervolgens de hoogste prioriteit krijgen.

© Nationale Onderwijsgids