Normal_basisschool

Voor Nederlandse kinderen die net over grens in Duitsland wonen, is het niet vanzelfsprekend dat zij naar een Nederlandse basisschool mogen gaan. De regels die hiervoor gelden, worden niet altijd eenduidig nageleefd. Dit meldt 1Limburg.

Op Kamervragen van VVD-kamerlid Karin Straus antwoordde staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs deze week dat er sinds 2010 afspraken zijn tussen Nederland en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen over ontheffing van de Duitse schoolplicht voor Nederlandse kinderen. Een kind krijgt pas ontheffing van de Duitse schoolplicht als de ouders kunnen aantonen dat het kind nog veel in Nederland is en verweven is met het leven daar. Kinderen met een dubbele nationaliteit, die in Duitsland naar de peuterspeelzaal of crèche zijn geweest en de Duitse taal al goed spreken, moeten vanaf zes jaar naar een Duitse basisschool. 
 
De interpretatie van deze regels kan een uitdaging vormen. Een familie uit Karken moest een advocaat inschakelen om te zorgen dat hun dochter gewoon in Nederland naar school kon blijven gaan. Volgens de staatssecretaris kan het zijn dat in dit geval een lokale autoriteit 'mogelijk structureel of eenmalig de regelgeving onjuist heeft geïnterpreteerd'. 
 
Christoph Esser, Schulamtdirektor van de grensgemeente Heinsberg, zegt dat de Duitse schoolwet al tien jaar ongewijzigd is. Hij denkt dat de interpretatieverschillen meer te maken hebben met de vanzelfsprekendheid waarmee Nederlanders omgaan met het bepalen van de schoolkeuze. Voor Nederlanders worden wel uitzonderingen gemaakt op de Duitse schoolplicht, maar zij moeten dan wel officieel ontheffing aanvragen hiervoor.
 
© Nationale Onderwijsgids