Normal_moskee

De Utrechtse burgemeester Van Zanen heeft een gesprek gevoerd met de in opspraak geraakte Al Fitrah-moskee in Utrecht. Volgens RTV Utrecht is een van de uitkomsten dat de moskee gaat meewerken aan een onderzoek naar de effecten van de lessen die kinderen bij het gebedshuis volgen. Uit onderzoek van NRC bleek namelijk dat de moskee kinderen zou opvoeden met een afkeer van de Nederlandse maatschappij. Dat meldt RTV Utrecht.

In het gesprek van woensdag sprak de burgemeester de moskee aan op het gebrek aan transparantie. Ook heeft hij zijn zorgen geuit over de manier waarop bezoekers van de moskee, waaronder kinderen, beïnvloed zouden worden. De moskee heeft tijdens het gesprek beloofd mee te werken aan een onderzoek naar de pedagogische effecten van de lessen. Ook zal de moskee meer openheid geven over wat er bij activiteiten wordt besproken. Verder zal de moskee regelmatig met de gemeente in gesprek gaan en zullen politie- en gemeentemedewerkers op 'open wijze' worden ontvangen. In januari staat een vervolggesprek gepland.

Minister Asscher van Sociale Zaken gaf deze week aan de hand van het bericht van NRC al aan zich zorgen te maken over de invloed van de fundamentalistische moskee op jongeren in Utrecht. De leden van de moskee zouden gematigde moslims aanspreken op 'on-islamitisch' gedrag. Daarnaast zouden ze proberen te voorkomen dat kinderen op de basisschool naar muziek luisteren en films kijken. Door de lessen bij Al Fitrah zouden sommige kinderen geen gezag meer accepteren van autochtone 'ongelovige' leraren, meldde NRC op basis van eigen onderzoek. 

© Nationale Onderwijsgids