Normal_basisschool_kinderen

In de aanloop naar de VN Klimaattop in Parijs vindt op woensdagochtend 25 november de Utrechtse Kinderklimaattop plaats. Zestig kinderen presenteren hun beste oplossingen voor het klimaatprobleem. Wethouder Lot van Hooijdonk geeft deze resultaten mee aan de Nederlandse onderhandelingsdelegatie tijdens de treinreis naar Parijs. Dat meldt gemeente Utrecht.

Wethouder milieu Lot van Hooijdonk: “Voor kinderen is de Klimaattop in Parijs extra belangrijk. Als de aarde verder opwarmt, worden tijdens hun leven de regenbuien heftiger en zomers warmer. Daarom organiseren we deze Kinderklimaattop. We willen luisteren naar hun ideeën en nemen die mee naar Parijs. We laten zien, samen met en voor onze kinderen, dat we verdere klimaatverandering willen tegengaan."

Leerlingen van groep 6-8 van Utrechtse basisscholen deden mee aan een speciaal lesprogramma van Utrecht Natuurlijk over het klimaatprobleem. Ze bedachten originele, goede en leuke oplossingen waardoor de CO2-uitstoot omlaag kan. Tijdens de Utrechtse Kinderklimaattop presenteren de leerlingen de beste ideeën van hun school aan een deskundige jury. De jury kiest het beste idee van Utrecht. De winnende klas presenteert hun oplossing op 27 november op station Utrecht Maliebaan, het eindstation van de Groene Top Trein. De jury bestaat uit: Klaas van Egmond (hoogleraar duurzaamheid Universiteit Utrecht), Rob van der Heyden (directeur Jaarbeurs) en Lot van Hooijdonk (wethouder Milieu).

Voor de VN Klimaattop vinden diverse activiteiten plaats waarbij concrete initiatieven en goede voorbeelden op het gebied van CO2-reductie een podium krijgen. Met als resultaat een concreet beeld van wat er in de samenleving leeft aan initiatief en vindingrijkheid. Deze input neemt de Nederlandse onderhandelingsdelegatie mee naar Parijs.

Op zaterdag 28 november vertrekt de ‘Train to Paris’. Op milieuvriendelijke wijze reist de Nederlandse onderhandelingsdelegatie naar Parijs. Aan boord is ruimte voor inhoudelijk debat en aandacht voor een klimaatneutraal Nederland. Ook wethouder Lot van Hooijdonk reist mee.

© Nationale Onderwijsgids