Normal_overgewicht_dik_vet_obesitas

Het percentage overgewicht (inclusief obesitas) bij schoolkinderen van 6 tot 9 jaar in Europa varieert sterk per land en ligt tussen de 18 en 57 procent. De percentages zijn het hoogst in de Zuid-Europese landen. Dit blijkt uit het Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI) uitgevoerd door het WHO Regional Office for Europe (WHO Europa). Dit meldt het RIVM.

Het COSI project analyseerde ook de leefstijl van de kinderen, zoals of zij ontbijten, wat ze eten, hoeveel ze bewegen of achter een beeldscherm zitten en de slaapduur. Er bleek een duidelijk verband tussen niet dagelijks ontbijten en obesitas en meer dan 2 uur per dag achter een beeldscherm zitten en obesitas. Hetzelfde gold voor meer dan 3 dagen per week fast food eten en minder dan 1 uur buitenspelen per dag. De resultaten onderstrepen hoe belangrijk het is bij het voorkomen van obesitas niet alleen op voeding te letten, maar ook lichaamsbeweging te stimuleren en veel zitten te ontmoedigen.

School kan een belangrijke plek zijn om een gezonde leefstijl bij kinderen te bevorderen. De mate waarin een gezonde voedselkeuze beschikbaar is op school varieert flink in Europa. De beschikbaarheid van vers fruit op school liep bijvoorbeeld uiteen van 12 to 95 procent. Er zijn minder grote verschillen als het gaat om lessen lichamelijke opvoeding of de aanwezigheid van schoolpleinen: deze waren in 76 tot 100 procent van de gevallen aanwezig. Niet alleen tussen landen, maar ook tussen scholen in hetzelfde land werden grote verschillen gevonden.

© Nationale Onderwijsgids